© Atletiekvereniging AV'47 - privacybeleid  - disclaimer

Nieuws

Nieuws: Baankeuring
   (01-03-2019)

Baankeuring.

In november vorig jaar is “onze” atletiekbaan door de Atletiek Unie gekeurd. Ik zeg “onze”, maar dat klopt niet want de baan zelf is eigendom van de gemeente, die dus ook verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud. De baan moet formeel elke 3 jaar gekeurd worden en de laatste keuring was alweer van medio juli 2013, hoog tijd dus voor een nieuwe keuring.

Bij de keuring worden alle onderdelen, zoals de rondbaan, sprintbanen, polsstok, verspringen, discus/kogelslingeren etc. bekeken en krijgen een oordeel dat bestaat uit:

  • Wel of niet wedstrijdgeschikt
  • Wel of niet veilig
  • Advies wel of niet renoveren/vervangen

Onderstaand een samenvatting van de resultaten:

Op het eerste gezicht lijken deze resultaten vrij ernstig, maar in veel gevallen betreft het kleinigheden die eenvoudig te herstellen zijn, of zaken waar gewoon niets of moeilijk iets aan gedaan kan worden. Een aantal voorbeelden:

Onze rondbaan is bijvoorbeeld niet wedstrijdgeschikt, omdat we een 300 m baan hebben, maar ook meerder finishlijnen. Dit is het gevolg is van de baanindeling zoals hij is. Voor onze eigen wedstrijden is dit eigenlijk geen enkel probleem. Dat de (rond)baan niet veilig is heeft voornamelijk te maken met een aantal verkeerde en defecte goten en gootdeksels aan de binnenzijde van de baan.

Voor het verspringen geldt bijvoorbeeld, dat de afzetbalken niet geheel voldoen aan het wedstrijdreglement en er lijnen ontbreken langs de aanloop. Hierdoor zijn ze niet wedstrijdgeschikt en krijgen 2 van de 3 verspringbanen (die bij het krachthonk) het oordeel: “niet veilig”.

Bij polsstok ontbreekt bijvoorbeeld de 0-lijn en bij speer zijn de uitstaplijnen te kort, wat formeel deze onderdelen niet wedstrijdgeschikt maakt, maar voor (onze) wedstrijden geen belemmering vormt.

De discus-/kogelslingerkooi is onvoldoende veilig, omdat de deuren niet goed gesloten kunnen worden en het omliggende kunstgras niet goed aansluit op de ring.

Met de gemeente is in ieder geval afgesproken, dat zij zo spoedig mogelijk, de “niet veilige” onderdelen zullen aanpakken en (laten) herstellen. Ook zullen kleinere dingen, zoals schoonmaken van de baan en belijningen, door de gemeente opgepakt worden. Waar mogelijk kijken we natuurlijk ook zelf waar we zaken kunnen herstellen en of verbeteren, zodat er altijd met veel plezier en op een veilige manier op onze accommodatie gesport kan worden.

Indien er mensen zijn die inzage in de rapportage willen hebben, dan kan dat via een email aan:


Ogenblik a.u.b. ...